EN
2022.08.15

Tvarumo link: „Kalnapilio“ nealkoholinis alus gaminamas tausojant energiją

Dauguma gamintojų suka tvarumo link – diegia inovacijas ir tobulina gamybą, kad kuo mažiau suvartotų energijos, išskirtų anglies dvideginio ar kitais būdais sumažintų daromą poveikį aplinkai. Ne išimtis ir alaus gamintojai – Vermonto universiteto duomenimis, vienai statinei alaus pagaminti reikia nuo 3 iki 7 statinių vandens, tačiau efektyvesnis jo vartojimas tėra vienas iš būdų mažinti išteklių poreikį. Pasak „Kalnapilio-Tauro grupės“ aludarės Astos Briedienės, tvari alaus gamyba prasideda nuo vietinių žaliavų ir pasirinktų technologijų naudojimo.

Tik kokybiškos žaliavos

Lietuvos vartotojų pamėgtas ir 2019 m. aklųjų degustacijų metu skaniausiu nealkoholiniu alumi išrinktas „Kalnapilio“ nealkoholinis šviesusis alus gaminamas naudojant tik lietuvišką salyklą.

„Tai yra pirmas žingsnis tvarumo link – alaus gamyboje daugiausia naudoti vietines žaliavas, kurių atvežimui nereikėtų ilgos, daug teršalų į aplinką išskiriančios logistikos, kas būtų neišvengiama, jei salyklą dideliais kiekiais gabentumėmės iš kitų Europos šalių. Galime pasidžiaugti itin aukšta Lietuvos žemdirbių auginamų miežių kokybe, kuri yra gero tiek tradicinio, tiek nealkoholinio alaus pagrindas“, – sako A. Briedienė.

Antras ne ką mažiau svarbus ingredientas – alaus mielės. „Kalnapilio“ nealkoholiniam šviesiajam alui naudojamos specialios mielės, kurios alaus fermentacijos metu neišskiria alkoholio. Toks mielių naudojimas nealkoholinio alaus gamyboje taip pat yra būdas užtikrinti tvaresnę gamybą.

Pasirinktas tvariausias gamybos būdas

„Nealkoholinį alų galima pagaminti keliais būdais – gaminti tradicinį alų ir vėliau iš jo pašalinti alkoholį, arba iškart fermentuoti alų su specialiomis mielėmis. Pastarasis variantas, kurį ir naudojame savo nealkoholinio alaus gamyboje yra tvariausias, nes sunaudojama kur kas mažiau energijos, nebereikalingi papildomi procesai alkoholio pašalinimui“, – aiškina aludarė.

Ji pažymėjo, kad toks nealkoholinio alaus gamybos būdas yra identiškas įprasto alaus gamybos procesui ir išsaugoma tradicinio alaus skonis, puta ir kitos savybės.

„Be to, specialios mielės užtikrina kur kas trumpesnį fermentacijos procesą, tad nealkoholinio alaus gamybai prireikia gerokai mažesnių energetinių resursų“, – pabrėžia „Kalnapilio-Tauro grupės“ aludarė A. Briedienė. Alaus ir gaiviųjų gėrimų gamintoja taip pat investuoja į poveikio aplinkai mažinimą – siekiama iki 2025 m. vystyti tik tvarią, klimatui neutralią gamybą. Jau dabar „Kalnapilio-Tauro grupė“ naudoja 100 proc. atsinaujinančių išteklių elektros energiją ir toliau tobulina gamybos technologijas. Įgyvendinama tvarumo strategija apima ir gėrimų tarą – praėjusiais metais plastikinės alaus pakuotės buvo pakeistos į 100 proc. perdirbto plastiko butelius.