EN

„Kalnapilio“ alaus darykla nenutrūkstamai dirba nuo 1902 metų.

„Kalnapilio“ darykloje verdama apie 40 alaus rūšių.

Vidutiniškai per metus sukuriami 24 nauji alus receptai.

„Kalnapilio” darykloje per metus išverdama 100 000 000 litrų alaus

Virimas

Alaus gamybos procesas prasideda virimo ceche. Jame maišomas vanduo su salyklu. Vanduo ir grūdai suteikia alui pagrindą, kuriam galutinius akcentus vėliau sudėlioja apyniai ir mielės.

Salyklas yra daiginti grūdai. Daugiausia sunaudojame miežinio salyklo. Salyklo būna įvairių rūšių (karamelizuotas, tamsus, šviesus). Nuo salyklo rūšies priklauso tiek alaus spalva, tiek skonis. “Kalnapilio” gamykloje Panevėžyje per dieną sunaudojama apie 100 tonų salyklo. Salyklas suteikia alui tekstūrą ir spalvą, tad maišant skirtingų rūšių grūdus ir salyklą skrudinant išgaunami skirtingi skoniai. Kuo labiau skrudintas salyklas, tuo tamsesnis alus gaunamas. Maišymo katile iš grūdo ištirpinamos visos medžiagos – cukrus, amino rūgštis, mineralai.

Neištirpusios luobelės ir kitos medžiagos nugriebiamos, gaunamas produktas, vadinamas misa. Vėliau į mišinį savo darbą atlikti įmaišomi apyniai. Alaus charakteris galutinai suformuojamas apynių (taip pat mielių) pagalba. Kiekviena apynių rūšis suteikia skirtingą skonį alui. Iš to pačio salyklo, naudojant skirtingus apynius, galima gauti visiškai skirtingus alaus stilius. Apyniai alų veikia panašiai kaip prieskoniai maistą. Norint suteikti alui kartumo, apynius reikia įdėti pradžioje ir virti ilgai, o alaus aromatui skirti apyniai dedami virimo pabaigoje, nes aromatiniai aliejai, esantys džiovintuose apynių spurguose, virimo metu yra prarandami.

Šaldymas

Išvirus misą ji atšaldoma ir ruošiamas gėrimas keliauja į fermentacijos skyrių.

Fermentacija

Kiekvienas bravoras turi savo mieles, mes turime net keletą rūšių. Jų pagalba vyksta fermentacija: mielės, valgydamos cukrų, pagamina alkoholį ir angliarūgštę. Po fermentacijos mielės nusėda ant talpos dugno. Alaus gamybos mielės yra skirstomos į du tipus: Apatinės fermentacijos - dar kitaip vadinamos – lagero mieles. Viršutinės fermentacijos – elio mieles. Elio mielės pasižymi aukštesne fermentavimo temperatūra, 15-23 °C. Lagero mielės dažniausiai veikia 7-15 °C aplinkoje.

Filtravimas

Vis dėlto gražiai ištraukti pavyksta ne visas mieles, todėl dar reikalingas filtravimo procesas. Filtravimo procese naudojamas specialus “smėliukas” - tizelgūras. Tai prieš milijonus metų gyvenę vienaląsčiai organizmai jūrose. Pasaulyje yra tik kelios vietos, kur galima šį “smėliuką” iškasti. Jie yra labai įmantrių formų, o tai labai tinka filtruoti. Jo galima rasti JAV, Prancūzijoje, Čekijoje, Islandijoje ar Meksikoje.

Išpilstymas

Filtruotas alus keliauja į pilstymo cechą. Čia alus pilstomas į stiklo butelius, plastikinę tarą, skardines ir statinaites.

Aplankyk mus